8.05.2024

Het aantal korhoenders in de Hoge Venen is toegenomen

2024 was een goed jaar voor het korhoen in de Hoge Venen: de resultaten van de telling van inheemse korhoenders en uit Zweden geïmporteerde korhoenders zijn de beste voor deze bedreigde vogels in zeer lange tijd.

Dit meldde het dagblad “La Meuse” in zijn maandageditie. Al jaren probeert men de korhoenpopulatie in de regio te versterken om dit symbool van de Hoge Venen voor uitsterven te behoeden. Elk jaar wordt een bepaald aantal van de zeldzame vogel uit Zweden naar België overgebracht: in 2019 werden bijvoorbeeld 25 dieren overgebracht. Voor een stabiele populatie zijn 40 parende mannetjes nodig.

De resultaten van dit voorjaar zijn zeer bemoedigend voor het voortbestaan van het korhoen, oftewel de auerhoenders en hun vrouwtjes. “In feite zijn het de beste sinds het begin van het versterkingsprogramma,” zegt Johann Delcourt, de wetenschappelijk attaché van de Universiteit van Luik, die het project coördineert om Zweedse vogels in de Hoge Venen te introduceren.

Deze keer werden er veel meer vogels gevangen dan vorig jaar, toen het Belgische team te kampen had met sneeuwstormen, waarbij tussen twee vangsessies soms een laag poedersneeuw van 20 centimeter viel, wat ook het enthousiasme van de vrijwilligers afkoelde.

Bemoedigende resultaten voor de overleving van de zeldzame vogels.

 

In 2023 was het nog steeds mogelijk om 15 mannetjes te vangen, maar slechts één hen. Dit jaar waren er 15 vrouwtjes en 11 mannetjes, hoewel Zweden 20 vrouwtjes en 15 mannetjes had toegestaan. “Deze keer konden we de data verschuiven om de kans op het vinden van vrouwtjes te vergroten. De Nederlanders, die ook een soortgelijk project uitvoeren, konden daarentegen veel minder vogels meenemen,” zegt Johann Delcourt.

De vogels zijn de afgelopen dagen weer losgelaten door medewerkers van het bosbeheer. Sommige vrouwtjes zijn waarschijnlijk bevrucht door Zweedse vrijwilligers voordat ze gevangen werden. Het is echter zeer waarschijnlijk dat ze opnieuw het hof gemaakt zullen worden door de hanen die in de vennen aanwezig zijn, ongeacht of ze van Belgische of Zweedse oorsprong zijn. “Ik kan echter niet garanderen dat dit voor allemaal het geval zal zijn,” kwalificeert Johann Delcourt. Hoe dan ook: “We schatten dat tweederde van de vrouwtjes een legpoging zal doen”.

Het optimisme is des te groter omdat vossen, die tot de grootste natuurlijke vijanden van het korhoen behoren, bijna overal in Europa het slachtoffer worden van schurft.

Dit leidt tot sterfte en verzwakking van de roofdieren. Voordat de 2024 Zweedse dieren arriveerden, waren er 13 mannetjes gezien en twee of drie vrouwtjes die naar hun wedstrijden kwamen kijken. “Dat is positief”, zegt Pascal Ghiette, onderzoeksmedewerker bij Demna (SPW), “want vorig jaar werden er maar zes mannetjes geteld”.

Maar het grenzeloze optimisme is misplaatst, want als de dagen tussen eind mei en juni erg regenachtig en bewolkt blijken te zijn, kunnen de jonge kuikens van de jaarbroedsels, die nog een zwak verenkleed hebben, een hoog sterftecijfer krijgen. In elk geval zijn de eerste twee tot drie maanden nadat de jongen zijn vrijgelaten de gevaarlijkste tijd. De wolf speelt hier slechts een ondergeschikte rol, omdat hij nauwelijks lijkt te worden aangetrokken door dit type prooi.

Het optimisme is des te groter omdat vossen, die tot de grootste natuurlijke vijanden van het korhoen behoren, bijna overal in Europa ten prooi vallen aan schurft. Dit leidt tot sterfte en verzwakking van de roofdieren. Voordat de 2024 Zweedse dieren arriveerden, waren er al 13 mannetjes gesignaleerd en twee of drie vrouwtjes waren komen kijken. “Dat is positief”, zegt Pascal Ghiette, onderzoeksmedewerker bij Demna (SPW), “want vorig jaar werden er maar zes mannetjes geteld”

Maar grenzeloos optimisme is misplaatst, want als de dagen tussen eind mei en juni erg regenachtig en bewolkt zijn, kunnen de jonge kuikens van de jaarbroedsels, die nog een zwak verenkleed hebben, een hoog sterftecijfer hebben. In elk geval zijn de eerste twee tot drie maanden nadat de jongen zijn vrijgelaten de gevaarlijkste tijd. De wolf speelt hier slechts een ondergeschikte rol, omdat hij nauwelijks lijkt te worden aangetrokken door dit type prooi.

Tekst en foto’s: Grenz-Echo 07.05.2024