10.01.2024

BOEKBESPREKING “Op het spoor van het leven” Een natuurgids voor elke natuurliefhebber vanaf 16 jaar

BOEKBESPREKING op 25 januari 2024 om 19.00 uur in Haus Ternell

Peter Schmitz, een gepensioneerde natuurkundeleraar uit Eupen, heeft met zijn tweedelige natuurgids een bijzondere prestatie geleverd. Deze nieuwste publicatie boeit namelijk met originele inzichten van de regionale omgeving tot de habitats van Europa. De twee boeken liggen sinds begin oktober in de boekhandel.

Een boek vol kennis en spannende ideeën voor natuurbeleving dat jong en oud zal betoveren!

De natuur is overal

Wat ritselt daar in die eik? De natuurgids “Op het spoor van het leven” klimt met de lezer in bomen, gluurt in muizenholen en onthult verbazingwekkende details over planten, dieren en habitats. Je bent heel dichtbij als een rups een vlinder wordt. Met behulp van fascinerende foto’s, levendige illustraties en spannende teksten zal zelfs de al goed geïnformeerde lezer de natuur met nieuwe ogen ontdekken. De spannende ontdekkingsreis begint direct voor je eigen deur: Natuur, ecologie en klimaat wachten erop om samen verkend te worden. Want de natuur is niet alleen fascinerend in het verre regenwoud, maar ook en vooral in de directe omgeving. De boeken geven diepgaande informatie en gebruiken creatieve tips en trucs om de liefde voor natuurbehoud te inspireren. Zo leren kinderen met nieuwsgierigheid en respect om te gaan met dieren en planten.

Deel I

In het eerste deel maakt de lezer van dichtbij kennis met de natuur. Ze worden aangemoedigd om de natuur te observeren zoals die verandert met de seizoenen, sterren, planten en dieren. Via thematische wandelingen kunnen lezers zich onderdompelen in de typische habitats van Midden-Europa.

Omdat mensen het grootste deel van hun tijd doorbrengen in hun huis, tuin en buurt, is het eerste wat ze doen de natuur in hun directe omgeving verkennen. Net zoals een kind zijn actieradius uitbreidt wanneer het opgroeit, worden zijn natuurwaarnemingen ook uitgebreid naar de omliggende bossen, velden, recreatie- en vakantiegebieden. Iedereen die in een stedelijke omgeving woont, observeert de planten en dieren om ons heen en beseft dat veel soorten zich hebben aangepast aan de stedelijke milieuomstandigheden.

Alle waarnemingen vormen de basis voor het begrijpen van ecologische relaties tussen het milieu en levende wezens. We erkennen dat alle levende wezens hun specifieke plaats en bezetting hebben gevonden. We zijn gefascineerd als we beseffen dat elke soort heel speciale aanpassingen aan zijn leefomstandigheden heeft ontwikkeld om te kunnen overleven. 294 pagina’s inspireren ons om de natuur te ontdekken.

Deel II

De 250 pagina’s van het tweede boek nodigen je uit om de dierenwereld grondiger te verkennen. Om de diversiteit van de dieren niet uit het oog te verliezen, worden de gewervelde dieren systematisch ingedeeld in vissen, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren. Als je de vaardigheden bestudeert die ze dankzij hun lichaamsorganen bezitten, kun je heel duidelijk zien hoe de waterafhankelijkheid van vissen, amfibieën, reptielen via zoogdieren of vogels steeds meer afneemt. Deze veranderingen in de waterafhankelijkheid van de gewervelde klassen illustreren dat de evolutionaire geschiedenis van de gewervelde dieren ook in het water begon en eindigt met de hoogontwikkelde vogels of zoogdieren op het land.

We betreden ook het rijk van de ongewervelden en voelen ons nogal verloren door de bijna oneindige verscheidenheid aan insecten, spinnen, wormen, slakken, … soorten. Daarom laten we hun doel buiten beschouwing en concentreren we ons op de ecologische “beroepen” van deze dieren. Spannende natuuravonturen zijn gegarandeerd in deze miniatuurwereld.

Natuurlijk wordt ook de waterhabitat niet verwaarloosd. De lezer stelt zich voor hoe hij het levenselixer, water, kan verkennen met de kleine onderzeeër “Explora”, uitgerust met de fijnste nanotechnologie.

De habitat van de haag en het belang ervan voor de biodiversiteit komt ook aan bod. Wij hebben de grootste invloed op deze habitat, bijvoorbeeld in de samenstelling van heggenstruiken om eigendommen af te bakenen. Door de heggen te behouden, worden grenzeloze habitats in stand gehouden. Tot slot wordt ecologie als wetenschap van overlevingskunstenaars vanuit een praktisch perspectief gepresenteerd.

“De diversiteit van het leven is buitengewoon”

Peter Schmitz weet de relaties tussen de verschillende ecosystemen op een begrijpelijke manier te presenteren. Zelfs degenen die al bekend zijn met het onderwerp zullen de onderlinge relaties duidelijker en gemakkelijker te begrijpen vinden.

Beide delen behandelen een breed scala aan onderwerpen, waaronder dier- en plantensoorten, geologie, ecosystemen, klimaat en weer, en bieden een uitgebreid overzicht van de natuurlijke wereld. Het duidelijke en aantrekkelijke ontwerp maakt de natuurgids gemakkelijk te lezen en te begrijpen. Het bevat ook talloze kleurrijke foto’s die de schoonheid en diversiteit van de natuur tot leven brengen. De illustraties zijn gedetailleerd en goed gestructureerd, waardoor het boek een visuele ervaring wordt.

Het is vooral de moeite waard om te benadrukken dat de natuurgids geschikt is voor het hele gezin. De tekst is geschreven in duidelijke taal en bevat veel praktische tips en activiteiten die vooral kinderen aanmoedigen om hun omgeving te verkennen en begrip voor de natuur te ontwikkelen. Van tuinieren tot wandelen en het spotten van wilde dieren, er worden allerlei activiteiten uitgelegd waar het hele gezin bij betrokken kan raken en plezier aan kan beleven.

Een dubbelbundel vol kennis en boeiende ideeën voor natuurbelevenissen die jong en oud zullen betoveren, Haus Ternell beveelt het lezen ervan maar al te graag aan.